'Margarini böcekler bile yemiyor!'

    Paylaş
    avatar
    vera..
    YETKİLİ

    YETKİLİ

    Kadın
    Mesaj Sayısı : 273
    Yaş : 28
    Okul : uludağ ünv./ ilahiyat
    İleti : '' tevbe lâzım, ettiğimiz tevbeye..! ''
    Ruh hali :
    Teşekkür : 104
    Puanı : 383
    Kayıt tarihi : 24/03/09

    'Margarini böcekler bile yemiyor!'

    Mesaj  vera.. Bir Perş. Nis. 16, 2009 10:47 am

    Margarinler;
    kimyasal yollarla sıvı yağlardan elde ediliyor
    ve
    yüksek oranda trans yağ asidi içeriyor .



    Medical Park Göztepe Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran,
    tabiatta normalde bulunmayan trans yağ içeriği yüksek bu ürünlerin doğal olmaktan uzak olduğunu söyledi.
    Margarinlerin oda sıcaklığında erimeden ve bozulmadan uzun süre kalabileceğini belirten Keservuran, "Kimyasal içerikleri oldukça yüksek olduğu ve
    doğal olmadıkları için karınca dahi yanına yaklaşmamaktadır;
    çünkü margarini bir besin ve gıda olarak görmemektedirler.
    Böcekler dahi kimyasallardan uzak dururken, insanlarımızın mutfaklarında hâlâ margarin bulundurmaları düşündürücüdür!" diye konuştu.

    Keservuran, tüketicileri uyararak,
    "Türkiye'de içinde hidrojenize yağ bulunan gıdaların paketinde bu
    'hidrojene nebati yağ' olarak ifade ediliyor;

    ancak buna bile çok az pakette rastlanıyor.
    Ülkemizde bu konu ile ilgili yasal düzenleme olmadığı için
    çoğunlukla etiket bilgilerinde bu ibareye yer verilmiyor.

    Etiket bilgileri okunurken bilinçli olunmalı;
    etiket bilgilerinde 'hidrojene bitkisel yağ'
    ibaresini gördüğünüzde o ürünün trans yağ asidi içerdiğinden emin olabilirsiniz." dedi.
    Hidrojenlenmiş yağların doğal olmadığını,
    kimyasal işlem görmüş yağlar olduğunu ifade eden Gizem Keservuran,
    trans yağ asitlerinin sebep olduğu rahatsızlıklara dikkat çekti ve ve şu uyarılarda bulundu:
    "Vücuda alınan fazla enerjinin yağ olarak depolandığını biliyoruz; vücutta dolaşan

    yüksek miktarda kötü huylu kolesterol karaciğerle başladığı harabiyeti
    tüm organlarımıza yaymakta ve zincirin halkaları dağılmaktadır."



    Tereyağında da trans yağ olduğu doğru mu?
    Doymuş yağ oranının tereyağında daha yüksek olduğu doğrudur;
    ancak margarinlerin trans yağ asidi içerikleri hâlâ tereyağına oranla daha fazladır
    ve en önemli nokta margarinler 'yapay'dır.
    Ayrıca, sağlık açısından zararlı olarak bilinen doymuş yağların
    (tereyağ, peynir, kaymak) bile vücutta bir işlevi vardır.
    Hidrojen yapısı değiştirilerek üretilen trans yağlar ise kesinlikle vücutta hiçbir işleve sahip değildir.



    Hazır gıdalarda neden margarin tercih ediliyor?
    Fast food restoranlarında ve büfelerde kullanılan kısmi hidrojenize kızartma yağları,
    trans yağların bulunduğu önemli bir kaynağı oluşturuyor.
    Bu yağlar, tekrar tekrar kullanılabildikleri
    ve daha ucuz oldukları için tercih ediliyor.
    Bir diğer önemli trans yağ asidi kaynağı ise;
    bisküvi, çikolata, kek, gofret, mayonez ve cips gibi ticari ürünler...
    Ürünlerin içindeki yağ oda sıcaklığında erimemekte,
    ayrıca ürünün raf ömrü uzamaktadır.




    Serhat Şeftali(zaman)


    _________________


    '' hiç olurken duyduğum yüksek acı
    beni iyileştiriyor..! '' acz.

      Forum Saati C.tesi Ara. 16, 2017 1:45 am